Gasloos wonen. Hoe en waarom?

https://strato.promodomo.nl/storage/kentico/1de137c6-cc17-4fc2-93a2-6c8c973c1028/alternative-alternative-energy-blades-695342-1-2jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wat is het plan voor gasloos wonen en hoe werkt het?

Waarom stoppen we met aardgas? Waar gebruik je nu gas voor? Wat zijn de voor- en nadelen van gasloos wonen? Hoe gaat het in zijn werk en wat is de rol van de gemeente? Die vragen gaan we hier zo duidelijk en compleet mogelijk proberen te beantwoorden. 

Waarom stoppen we met aardgas?

Groningen

Het kan je onmogelijk zijn ontgaan dat Groningen al voor een lange periode last heeft van aardbevingen door de gaswinningen in het gebied. De eerste aardbevingen in Groningen, als gevolg van de gaswinning, waren al aan het begin van de jaren negentig. Hoewel het begon met relatief kleine bevingen, veroorzaakten deze aardbevingen al snel scheuren in muren of wegen en steeds vaker kwamen er meldingen binnen van schade na een beving. 

In totaal zijn er al meer dan 1100 aardbevingen geweest in Groningen. Niet alleen de kracht van de aardbevingen neemt toe, ook de frequentie neemt toe door de jaren heen. De vraag en urgentie om de gaskraan te sluiten is hierdoor enorm gegroeid. 

Heel veel mensen waren dan ook blij om te horen toen premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eind maart het besluit namen om de gaskraan in Groningen dicht te draaien, uiterlijk voor 2030. 

Het Klimaatakkoord van Parijs

In 2015 ontstond het klimaatakkoord van Parijs, waarmee Nederland vorig jaar officieel heeft ingestemd. In dit akkoord staat dat de CO2 uitstoot in 2050 moet zijn verlaagd tot 80 tot 95 procent ten opzichte van het verbruik in 1990. Het doel van dit akkoord is de wereldwijde klimaatveranderingen tegen te gaan door de temperatuurstijging te beperken tot onder de twee graden. 

Het verkrijgen van gas in Nederland gebeurt amper op een duurzame manier, terwijl elektriciteit juist steeds vaker uit duurzame bronnen wordt verkregen. Zo kun je denken aan windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Gasloos wonen en overgaan op elektriciteit of andere duurzame bronnen zal de CO2-uitstoot in Nederland enorm verminderen en hiermee kunnen wij ons steentje bijdragen aan het klimaatakkoord. 

Waar gebruik je nu gas voor?

Gas wordt vooral gebruikt voor de verwarming. Hiermee bedoelen we niet alleen de verwarming van je huis, maar ook het verwarmen van je water voor bijvoorbeeld het douchen of afwassen. Tussen de 75% en 80% van het gasverbruik in een gemiddeld huishouden gaat al op aan enkel het verwarmen. Daarnaast gebruiken heel veel mensen nog gas om te koken op hun gasfornuis, maar dit is vaak maar een klein percentage van het algehele gasverbruik. 

Hoeveel gas een huishouden in totaal verbruikt hangt vervolgens af van meerdere factoren, zoals het bouwjaar van het huis, de isolatie, het type woning en het gebruik van de verwarming en warm water. Het gemiddelde gasverbruik van huishouden in een jaar ligt tussen de 900 m3 en 2200 m3, afhankelijk van het type woning, met een gemiddelde van 1500 m3 per jaar. 

Over het algemeen is het gebruik van gas dus een groot onderdeel van vele huishoudens en dat maakt de verandering van gas naar gasloos niet makkelijk. En ook zeker niet goedkoop.

 


Wat zijn de alternatieven voor aardgas?

Er zijn gelukkig verschillende alternatieven voor aardgas te vinden. Het probleem is dat we deze alternatieven verder moeten uitwerken en hierin moeten investeren als we willen dat deze manieren het aardgas helemaal kunnen vervangen. En dat kan behoorlijk veel gaan kosten.

Ten eerste kunnen we overgaan op elektriciteit. Het meest ideale plan zou dan ook zijn om hierbij te focussen op groene energie in plaats van grijze energie. Het verschil tussen groene en grijze energie is te vinden in de bron van de energie. Groene stroom komt bijvoorbeeld uit waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Dit zijn allemaal duurzame energiebronnen die niet opraken. Grijze stroom komt echter van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool of kernenergie. Op den duur gaan deze brandstoffen opraken en zullen we ook hier alternatieven voor moeten vinden. 

Ten tweede kunnen we ook ons verder verdiepen in de optie van stadsverwarming. Andere benamingen hiervoor zijn warmtedistributie of blokverwarming. Warmtedistributie is een bepaald type verwarmingssysteem, waarbij jouw woning wordt verwarmd door een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. In de meeste gevallen is er dan een nabijgelegen fabriek of restaurant dat de restwarmte verspreid via het warmtenet en op die manier vele huizen in de buurt van warmte kan voorzien. Zo ga je ook meteen de verspilling van restwarmte tegen. 

Vaak gaat het bij stadsverwarming om één lokale warmteleverancier of energiebron. Om bewoners te beschermen tegen hoge tarieven van deze ene warmteleverancier is er in 2014 de Warmtewet ingegaan, waarbij de afnemers van warmte beschermd worden. 

Een optie die niet vaak wordt genoemd is biogas. Biogas is, als het ware, de duurzame versie van aardgas. Biogas ontstaat bij de vergisting van gift of mest-afval. De reden dat je hier niet veel over hoort is omdat er niet veel biogas beschikbaar is in Nederland. Daarnaast is biogas in opspraak geweest in het verleden, omdat sommige biovergisters naast mest ook bijproducten gebruiken, zoals maïs. 

Hoewel het een grote investering zal zijn en behoorlijk veel gaat kosten, zijn er al vele positieve berichten over alternatieven voor aardgas. 

Delen: