Zonnepanelen en Belasting - de Beginnersgids

https://strato.promodomo.nl/storage/kentico/34d2a1c6-8e20-4c44-9f14-57e2723f78c6/jason-blackeye-139308-unsplashjpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Vele lokale partijen in Nederland raken gefrustreerd over de belasting die huizenbezitters moeten betalen over de zonnepanelen die zij op hun dak hebben liggen. De belasting wordt gezien als een ‘boete’ en belemmert mensen om zonnepanelen aan te schaffen. 


Waar komt deze extra belasting vandaan? Wanneer er zonnepanelen op een dak liggen, wordt de waarde van het huis hoger. Dit verschil kan enkele duizenden euro’s zijn met een huis zonder zonnepanelen. Omdat zonnepanelen worden gezien als waardeverhogend voor een woning, telt deze waarde bij vele gemeenten ook mee voor de waardebepaling van de woning voor de ozb-belasting. 


Financiële hulpmiddelen

Er zijn meerdere financiële hulpmiddelen voor mensen die graag hun huis verduurzamen. Maar dan is het niet de bedoeling dat het geld dat mensen hiermee besparen weer wordt teruggevraagd via de belasting, vinden de lokale partijen. 

Een voordeel van de waardevermeerdering van het huis, en de hierbij komende hogere belastinguitgave, heeft ook een voordelige kant. Want mensen die geld lenen voor de aanschaffing van zonnepanelen mogen dit ook weer aftrekken bij de belasting. En daarnaast is het huis meer waard bij de verkoop, waarmee het belastingverschil dus weer terug kan worden verdient. 


De Belastingdienst over Zonnepanelen

En dan is er nog het hele systeem van belasting over de opgewekte stroom en iets met het zijn van een ondernemer als particulier met zonnepanelen? Hoe zit dat? Er zit een heel ingewikkeld systeem achter zonnepanelen en belasting. Want wanneer jij zonnepanelen op jouw dak hebt liggen, wordt je door de belastingdienst gezien als een ondernemer. Je wekt namelijk je eigen stroom op. 

Bij de aankoop en plaatsing van de zonnepanelen betaal je altijd btw. Maar omdat je, zoals al gezegd, wordt gezien als ondernemer, mag je de installatiekosten vaak terugvragen. Dit gaat vaak om 21% BTW over de installatiekosten en het materiaal. 

Daarna moet je, zeker in het eerste jaar, vier keer belastingaangifte doen. Vaak valt de hoeveelheid opgewekte energie voor een particulier in de kleine ondernemingsregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat de belasting die je over de opgewekte stroom betaalt vrij laag is. 



Wat houdt de kleine ondernemingsregeling in?

Maar wat is die kleine ondernemingsregeling precies? Door de kleine ondernemingsregeling is het vastgelegd dat je geen btw aan de belastingdienst hoeft af te dragen wanneer het te betalen bedrag minder is dan 1.345 euro. In het eerste jaar ben je nog wel verantwoordelijk voor de belastingaangifte, omdat je in dat jaar ook zelf btw wilt terugvragen over de aanschaf van de zonnepanelen. 

De kleine ondernemingsregeling zorgt er ook voor dat je met de juiste stappen na het eerste jaar onder deze administratieve taken uit kunt komen. Mits je de ontheffing hiervan op tijd aanvraagt bij de belastingdienst! 

De precieze werking tussen belasting en zonnepanelen voor particulieren is een lastig systeem. Gelukkig voor ons is er altijd de website van de Belastingdienst die ons hier meer duidelijkheid over kan geven. 


Ben jij, ondanks dit hele ingewikkelde verhaal, nog steeds geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen? Dat hopen wij wel. Want zonnepanelen brengen vele voordelen, zoals verduurzaming van je woning, minder CO2-uitstoot en waardevermeerdering van jouw huis die je terug zult verdienen bij een toekomstige verkoop. Lees hier meer tips over de verschillende zonnepanelen en de meest efficiënte manier om ze te plaatsen. 



Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: